BELGIE

week 1

Ronde van Vlaanderen

Dag 1

Globetrotters als wij zijn, vergeten we voor een reisje naar België onze paspoorten, maar hier in Roborst België is dat geen enkel probleempke. We worden in hotel de Brouwerij www.hotel-debrouwerij.be van harte welkom geheten met koffie en een glaasje advocaat. Het is 13 graden, het regent zachtjes, maar daar laten we ons niet door afschrikken. Met dikke jassen aan en de regenschoenen in de fietstas gaan we op pad.

Acht klimmen staan er voor vanmiddag op het programma. De klimmen gaan prima, misschien helpt onze training van de afgelopen tijd hierbij.

De plaatsnamen zijn hier prachtig: Edelare, Volkegem, Ename, Welden, St.Maria-Horebeke en Zottegem. Onderweg heet een restaurant: “Het genot op den berg”, dat moet wel een genot zijn.
Als we onderweg bij een bank gaan pinnen vraagt de bank of we geldafgifte willen. De taal hier is zo anders, heel vriendelijk dat zeker, maar het komt ook wat onvolwassen over. Als we ons er in verdiepen horen we in Nederland eigenlijk ook veel mensen praten over een leuk vrouwtje of een prachtig gezinnetje. Zelf gruwel ik hiervan. Wat is dat toch met die verkleinwoorden. In Costa Rica zullen we dit ook tegenkomen hebben we gelezen, tico wordt daar overal achter gezet, ze noemen zichzelf ook Tico’s, kleintjes dus.

De route is bijzonder mooi, we zien overal idyllische huizen, en veel prachtige strakke designwoningen in idyllische landschappen. De blauwe Belgische koeien hebben Rubens achtige billen, we zien hier ook veel Belgische paarden die elkaar troosten bij dit sombere weer. Want somber is het of misschien juist ook niet, de mooie zware regenluchten doen het goed boven de glooiende landschappen, het is ondertussen 9 graden. Als we aan het einde van de rit weer terugkeren bij hotel de Brouwerij heet een bord ons welkom, er staat proficiat Hendrik, misschien wel speciaal voor Han, maar waarschijnlijk is het voor ”Best Tripel of Europe”.  De hotelbaas heet ons opnieuw welkom en vraagt of we een apré ski willen, we bestellen meteen twee straffe Hendriks, het zware streekbiertje van hier, ze maken ons rozig en een beetje loom na deze eerste heftige rit.

Dag 2

Vanaf het hotel klimmen we meteen 2,1 km van 6,5 procent op weg naar helling 9, een goede warming up, voor een dikke 6 procent schrikken we niet meer terug, ook niet op de vroege ochtend.  Als we rond het middaguur pauzeren voor een lunch vloeit het bier al rijkelijk, we houden het maar bij koffie anders komen we geen helling meer over.  Het is nog steeds kil en mistig. We klimmen vandaag de hellingen 9 t/m 15 en alle hellingen er tussenin die niet worden benoemd en vaak minstens 10 procent zijn. Aan het einde van de middag stoppen we in Geraardsberg, we slapen vannacht in het mooie Art Nouveau hotel Grupello, middenin de stad. De zon is eindelijk doorgebroken en we doen ons op het buitenterras tegoed aan een Brugse Zot. De bieren zijn hier zeer smaakvol, heel wat anders dan die Hollandse pils. Ook hier mogen we gelukkig zonder paspoort inchecken.

Dag 3

de Muur

Na een heerlijke nacht en een super ontbijt gaan we vroeg op pad. De Muur, we starten bij de Muur en de Muur gaat goed, 825 meter met stukken van 20 procent en dat alweer op de vroege ochtend. Het is wat nattig en glad, dus we moeten voorzichtig klimmen en mogen niet afstappen anders komen we niet meer op de fiets, bij de fietser voor ons slippen de wielen. Onze “klimbenen” doen het goed en voor we het weten staan we bij het kapelletje boven aan de Kapelmuur.

Nog 5 hellingen hebben we te gaan en dan hebben we alle 19 hellingen in deze ronde gehad. De Bosberg is een felle kuitenbijter, maar ook hier worstelen we ons over de kasseien naar boven. De zware regenwolken dreigen vandaag nog meer dan gisteren, maar ze sparen ons de hele dag. Het is helaas behoorlijk koud, dus we moeten ons wel warm klimmen. Na 76 kilometer klimmen en dalen keren we terug in Roborst in hotel de Brouwerij. We drinken vandaag een Orval en kijken terug op een mooie Ronde van Vlaanderen.

Dag 4

In de streek van Pajottenland en de Zennevallei brouwt men oude Geuze en oude Kriek volgens een heel lange traditie. We boffen vandaag omdat het vandaag de Pajotse opendeurdag is en we bezoeken daarom de Beverse kaasmakerij in Bever (een hygiënische moderne kaasboerderij waar de koeien met een robot worden gemolken, prachtig om te zien) en natuurlijk kopen we er een paar lekkere kazen, o.a. hazelnotenkaas en zeewierkaas.

Daarna gaan we door naar Gooik, naar Geitjesweelde, een kaasboerderij voor schapen- en geitenkaas, naar de hygiëne kijken we maar even niet, de kazen smaken er niet minder om. Aan de overkant zit een rommelige eco boer met Jersey koeien, de koeien zijn melkchocolade van kleur met grote bruine ogen en lange wimpels. De Jerseymelk heeft een hoger caroteengehalte dan gewone melk van andere rassen, en daardoor een opvallend gele kleur. Ook heeft de melk een hoger kalkgehalte en het juiste soort eiwit voor het maken van kaas komt meer voor in Jerseymelk. Hierdoor stremt de melk goed, met uitsluitend toevoeging van zuursel en stremsel. De worsten die hier door de beenhouwer worden verkocht zijn zwart van kleur, België is een land vol lekkers.

We gaan verder naar Beersel, naar bezoekerscentrum “De Lambiek”, en we laten ons alles vertellen over het brouwen van oude Geuze en oude Kriek. We krijgen nog een kookboekje mee, Gastronomie met Lambiek.

Het wordt hoog tijd om terug te keren naar Holland anders komen we hier straks kogelrond vandaan.